A Soproni Fotoklub évtizedek óta szoros kapcsolatokat ápol osztrák fotóklubokkal. A kapcsolatokat a 70-es években Fodor Ferenc és Albert Kriegler indították el. A szocializmus ideje alatt ez nagyon nehéz feladat volt, 1990 előtt nemzetközi pályázatokra, kiállításokra csak a Nemzeti Bank engedélyével lehetett képet küldeni.

A kapcsolatok éveken át Csipkerózsika álmukat aludták, majd 8 esztendeje  Albert Kriegler és jómagam közösen elkezdtük azokat újra felépíteni. Ennek köszönhetően a Mattersburgi Fotoklubbal több alkalommal tartottunk közös kiállítást, néhányan már tagok voltak akkor is, mikor osztrák barátainknál Fotomaratonon vettünk részt, több alkalommal meghívtak minket a találkozóikra. legutóbb tavaly májusban mutatkoztak be ugyanitt, valamint mi is kiálítottunk a Mattersburgi (Nagymartoni) Kulturzentrumban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klubunk kapcsolata a horni fotós barátainkkal több, mint 2 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Johann Fenzzel egy, az Osztrák Fotóművészeti Szövetség által szervezett alkotótelepen felvetettük a klubjaink közötti kapcsolatok elmélyítésének lehetőségét.  Ennek keretében, osztrák barátaink 2008 őszén látogatást tettek Sopronban, és bemutatták nekünk képeiket, valamint egy közös fotós túra élményével gazdagodtak. A túra után a hideg ellenére magukkal vitték szívükben a közös fotózás emlékét.

Hornban 2009-ben mi a csehországi Cesky Krumlov fotóklubjával közösen bemutathattuk alkotásainkat, a Horni Fotoklub 50 éves jubileuma alkalmából. Ehhez kapcsolódik az is, hogy a cseh fotóskollégákkal Hornban összebarátkoztam és áprilisban gyönyörű városukban állítunk ki klubszinten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A honi kiállításunk megnyitója örök élmény marad számomra, hiszen akik ott voltak, láthatták, hogy Horn városa átalakult egy időben és térben folyamatosan működő fotogalériává. Szinte nem volt olyan kirakata a városnak, melyben nem a helyi fotóművészek alkotásait láthatta volna a szép számmal jelenlévő látogató. Ennek érdekében a város összefogott a helyi bolt tulajdonosokkal, akik személyes kitüntetésnek érezték, hogy támogathatják a művészetet és kirakatukat az Alsó Ausztriai Tartományi Kiállítás idejére az alkotók rendelkezésére bocsájthatják. Személy szerint bízom abban, hogy egyszer a Sopronba látogatóknak is hasonló élményben lesz részük, és nem kell ehhez megvárnunk a Soproni Fotóklub fennállásának következő kerek évfordulóját.

A Horni Fotoklub tavaly tehát ünnepelt, 50 év hosszú idő egy alkotó közösség életében. 1959-ben alakult meg egy sikeres fotókiállítást követően az a fotóművészeti alkotócsoport, mely Ausztriában az aktívak közé tartozik. Tagjai között fiatalok, idősek egyaránt jelen vannak. A közös klubfoglalkozásokon örömmel vesznek részt, és ahogy mondják „annak örülünk a legjobban, hogy az alkotást egy jó közösségben végezzük”.

Dr. Nagy Attila (E-Mafosz)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sopronifotoklub.blog.hu/api/trackback/id/tr841808614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása