A Soproni Fotóklub kiállítása. VOKE Arany J. Műv. Ház Győr, 2011.09.16-10.18.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Tárlatlátogatók!

 

.Ma már szinte minden fénykép digitális technikával készül, ezért talán mondhatjuk, nem is olyan nehéz mindez. Azonban, ahogy az elején ez könnyebbségnek bizonyult, ma már emiatt nehéz. A digitális technika beköszöntével rengeteg olyan ember kezdett ismét fotózni, aki csak kedvtelésből, vagy csak az újdonság ereje miatt vette kezébe a gépet és sok kép árasztja el a világot és főként a világhálót. Nehéz ezek után eredetit, és újat alkotni, bár ezekből az emberekből –ha véletlenül jó fotót is készítettek- hiányzik az, ami az itt kiállító soproni alkotókban meg van, a művészi tehetség. És ami még fontos, az elhivatottság, és az alázat, a téma, és a fotográfia iránt. Sok mindent elárul egy alkotóról az, hogy milyen témát választ magának. Gyakran mondják fotós berkekben, hogy a fotóművészt az alkalmazott fotográfustól az különbözteti meg leginkább, hogy amíg az alkalmazott fotográfus a feladatát végzi, és a megrendelőnek próbál eleget tenni, addig a művész kezét nem köti meg semmi, és témáját, és annak leképzési módját maga választhatja meg, nyugodtan lehet mindenevő - elgondolkodhat, visszajárhat, próbálgathat is. Nagyon sok képnél tudat alatt több idő telik el az exponálásig, mint a számítógépes feldolgozás utáni nyomtatásig. Talán az ilyen képek azok, amelyek legjobban az alkotó szívéhez nőnek.

 Egy fotóművésznek azonban nem csak a képeihez kell kötődnie, hanem hozzánk a nézőkhöz is. A fotóművészet, mint minden más művészet nem kell, hogy csupán öncélú alkotás legyen. Minden egyes fotó egyesével szólít meg bennünket, személyre szabottan mesél, és egyedi gondolatokat ébreszt fel bennünk. Nyugodtan osszuk meg ezeket a gondolatokat a képek alkotójával, hisz ez az, ami igazán meg tudja őt győzni arról, hogy elérte célját. Ezért kérjük mindig, hogy személyesen vagy vendégkönyv útján közöljük véleményünket.

 Egy ilyen nagy múltú, most 105 éves közösség történetéről is illik pár szót mondani. Az 1900 –as évek körül már Sopronban is virágzik a műkedvelő fényképezés és 1902-ben létrehozzák a klub közvetlen elődjét, mint a Képzőművészeti Kör csoportját és képzőművészeti kiállítások keretében mutatják be fényképeiket a soproni közönségnek. Önállóságra való törekvésük eredményeként 1906-ban alakul meg a Soproni Photo Club és Magyarországon elsők között Országos Fotókiállítást rendeztek. Az első világháború rájuk is rányomta bélyegét, de hamarosan ország-világszerte ismert alkotók, mint Diebold Károly, Angyalfi Andor, Csík Ferenc az elsők közé emelte a fotóklubot. 1930-1947 között hét nemzetközi kiállítást rendeztek és sok díjat, köztük vándordíjat nyertek véglegesen. Az ötvenes évek nagy fotóművészeit, mint Őrszigeti Frigyest, Rácz Endrét, Váraljai Józsefet, Fodor Ferencet– mint kezdő soproni fotós – még én is személyesen ismertem. Az 1956-ban megalakuló Magyar Fotóművészek Szövetségébe nyolc alapító tagot adtak. A hatvanas években a volt Kaszinó átépítésével helység nélkül maradtak és az óta is több helyen kénytelenek működni. De a hetvenes évektől lelkes, odaadó munkával nem csak alkottak, hanem rengeteg helyi és országos rendezvénnyel hívták fel magukra a figyelmet. A MAFOSZ megalakulásával szorossá vált a kapcsolat a társklubokkal és elkezdődött a nemzetközi kapcsolatok kiépítése. 2000-ben ők indították útjára a Kisalföldi Fotószalont és az utóbbi tíz évben reneszánszát éli a klub. Gyarapodtak létszámban, gépszámban, képszámban, de ami a legfontosabb nem csak mennyiségben, hanem minőségileg is. A száz éves évforduló 34–es létszáma ma már ötven fölé emelkedik és nem is tudom újabb eredményeiket számba venni. De nem csak kilóra nőnek, hanem az életkor csökken, szűnik a káros rivalizálás, nő az összetartozás, az egymás segítése elméleti és gyakorlati foglalkozások tartásával. Nekünk az új vezetésű győri fotóklubnak van mit tanulnia a soproniaktól. Ne feledjük, hogy egyedül is sokat lehet tanulni, nagy magaslatokra el lehet jutni, de csoportosan, egymástól tanulva sokkal gyorsabb és könnyebb mindez.

 A most látható kiállításuk fotói méltán tükrözik a klubban folyó munkát és a pályázatokon elért eredményeket. A házi Év Szerzője pályázat, a Sopron-fotópályázat, az évenkénti Széchenyi-téri szabadtéri tárlat és a Fotómaratón hét témában futó megmérettetés pontszámai ösztönöz minden klubtagot az alkotásra. A klub 2006-ban megkapta a Sopron Kultúrájáért díjat és már 2008-ban elnyerte az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést. Az állami Csokonai-közösségi díj és a Triesenberg Super Circuit aranyérmei pedig az egyik legrangosabb nemzetközi fotóművészeti elismertséget adják a klubnak és alkotásainak. Bár az utóbbi években is többen vetették magukat bele hatalmas lelkesedéssel a fotóművészetbe, képeik megállják helyüket a régi motorosok képei között. Láthatjuk a kiállításon a több mint tíz főre emelkedett hivatalos fotóművészeti címmel kitüntetettek siker képeit. A témaválasztás és a kidolgozás gazdagságában figyeljünk arra, hogy a profikra jellemző tudással kezelik a fotótechnikát, annak minden kellékét elképzeléseik megvalósításában akár a szabadban, akár bel téren vagy stúdióban, egyes képeken előszeretettel ötvözik a természetes fényt a műfénnyel, ami egyáltalán nem könnyű feladat, és komoly képzettséggel rendelkező fotósok tudását is gyakran meghaladja. Láthatunk analóg technikához visszanyúló képeket is. A technika ilyen szintű ismerete a soproni fotósoknál mindenképpen elhivatottságukat bizonyítja és képeik, ha így körülnéznek, majd Önök is láthatják, nem mellőzik a mondanivalót sem, stílusuk igen letisztult, képeik tartalommal vannak megtöltve.

 Köszönjük az Arany János (Vasutas) Művelődési Háznak, hogy Győrbe hívta a Soproni Fotóklub Egyesület alkotóinak e figyelemre méltó fotóművészeti kiállítását. Gratulálok a soproniaknak a tárlathoz, köszönöm a figyelmet, a kiállítást megnyitom.

 

Győr, 2011. szeptember 16.

 

                                                                      Dániel István

                                                         arany- és életműdíjas fotóművész

                                              a Győri Fotóklub Egyesület tiszteletbeli elnöke.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sopronifotoklub.blog.hu/api/trackback/id/tr473242217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása